Vitaminy zabalené v barvách: Jaké ovoce jíst v zimě?

V zimě, kdy na nás číhá nebezpečí nachlazení a jiných nemocí více než kdy jindy, je důležité dbát na dostatečný příjem vitaminů a minerálních látek, ideálně v jejich nejpřirozenější podobě. Po jakém druhu ovoce v tomto období sáhnout, abychom svou imunitu chránili na maximum?

Ovoce je důležitou součástí vyváženého stravovacího režimu. Nejenom, že skvěle chutná a že je příjemným sladkým doplňkem našeho jídelníčku, ale také přináší našemu tělu úžasné výhody po nutriční stránce. Cenné látky, které v sobě obsahuje, totiž mimo jiné také pomáhají imunitnímu systému vypořádat se s nástrahami, které pro něj pošmourné počasí chystá.

V první řadě je důležité poznamenat, že chybu se zařazením konkrétního druhu ovoce do jídelníčku neuděláme v žádném ročním období. Čím více a čím pestřejší škálu mikroživin naše tělo dostane, tím lépe pro jeho optimální chod. Pokud bychom ale měli přece jen některé druhy vyzdvihnout, můžeme se podívat na zoubek následujícím.

Pomeranče

Vysoký podíl vitaminu C, vysoký podíl vlákniny. Ne nadarmo se pomeranče, dnes už téměř symbolicky, nosí při návštěvách v nemocnicích. Stejně jako většina ostatních citrusových plodů, mezi které spadají například také citrony, limetky nebo grepy, jsou skvělým ochráncem imunity plným antioxidantů.
 

TIP: Zkuste nakrájený pomeranč nebo grep přidat do zimního salátu. Chutnají skvěle třeba v kombinaci s grilovaným masem, sýrem a ořechy!

Jablka

Na rozdíl od granátových jablek jde v tomto případě o stará známá. Snadno dostupná, ale přesto opomíjená. Díky obsahu cenných živin by si jablka rozhodně zasloužila status superpotravin. Znáte americké pořekadlo „an Apple a Day Keeps the Doctor away“ (ve volném překladu „jablko denně nahradí doktora“)? Dokonale vystihuje všechny výhody, které s sebou konzumace jablek přináší. Antioxidanty, flavonoidy, vláknina i vysoký obsah vitaminu C, to vše z nich dělá superhrdiny v boji proti zimním neplechám.

Granátová jablka

Granátovým jablkům se v našich končinách většinou nedostává tolik pozornosti, kolik by si zasloužila. Jsou přitom skvělým zdrojem antioxidantů, mají nízkou kalorickou hodnotu, a navíc výborně chutnají. Bojují proti srdečním onemocněním, pomáhají s trávením a podávají pomocnou ruku správné funkci imunitního systému. 

Vyzkoušejte recept s využitím barevných vitaminových pomocníků: Quinoový salát s granátovým jablkem


Svátky jsou již nějaký čas za námi a mnozí z nás tak ve snaze shodit nějaké to kilo opět pátrají po rychlých a zaručených dietách. Cestou k rovnováze je však vyvážená strava, kde by neměla chybět teplá jídla, dostatek ovoce a zeleniny, bílkoviny a určitě i zdravé tuky. Dnes pro vás proto máme kombinaci, v které se skloubí od každého trochu. Vychutnejte si znamenitý salát s granátovým jablkem, který navíc posílí vaši imunitu.

Suroviny na 2 porce: 

  • 1 hrnek quinoy,
  • 2 hrnky vody,
  • 1 hrnek rukoly,
  • 1 hrnek semínek granátového jablka,
  • 2 ČL grilovacího koření,
  • 200 g kuřecích prs,
  • 50 g nastrouhaného parmazánu,
  • 2 PL nasekaných nebo celých vlašských ořechů,
  • ¾ ČL soli,
  • 2 PL extra panenského olivového oleje,
  • 1 PL čerstvé citronové šťávy,
  • 1 PL balzamikového octu.

Věděli jste, že...? 
Quinoa je přirozeně bezlepková potravina, a proto je možné tímto salátem hostit i celiaka. Navíc se skvěle hodí i do jídelníčku sportovců, protože obsahuje vysoký podíl komplexních bílkovin zahrnujících všech 9 esenciálních aminokyselin. To už stojí za vyzkoušení, co říkáte? 

Postup: 

  1. Kuřecí prsa umyjeme, osušíme a nakrájíme na tenčí plátky. Orestujeme je na pánvi v olivovém oleji, osolíme a podle chuti okořeníme. Necháme opékat 10 minut a stáhneme z ohně.
  2. Quinou propláchneme vodou a dáme vařit do hrnce s 2 hrnky osolené vroucí vody. Necháme vařit, dokud quinoa není „al dente“, tedy uvařená, ale ne úplně do měkka. Vaříme ji proto cca 13 minut, odstavíme z ohně a necháme zakrytou pod pokrývkou odpočívat ještě 5 minut, aby nasála případnou přebytečnou vodu.
  3. Hotovou quinou dáme do větší salátové mísy, přidáme kuřecí maso, pokapeme citronovou šťávou a přidáme semínka granátového jablka a rukolu. Pečlivě promícháme.
  4. Obsah mísy servírujeme naběračkou na talíř, posypeme nastrouhaným parmazánem, nasekanými ořechy a na závěr pokapeme balzamikovým octem.

TIP: Milovníci sýru nebo vegetariáni mohou maso vyměnit za stejné množství jiného druhu sýra, například brie nebo mozzarellu. Rukolu je také možné vyměnit za čerstvý baby špenát. 

Je článek užitečný?

0x se líbilo

Je nám líto, že se vám článek nelíbil:
Děkujeme. Přidejte si do oblíbených:

Markéta Gajdošová

Certifikovaná výživová poradkyně, nutriční koučka a spoluautorka knihy Cesta k opravdovému jídlu. Svou práci staví na filozofii racionálního přístupu k výživě s důrazem na kvalitu živin, efektivitu a individualitu. O tématech výživy, fitness a zdravé životosprávy nahrává vlastní podcast, který je dostupný na podcastových platformách pod názvem Marketa‘s Vibes.



Související články