Ryby a jejich důležitost ve vašem jídelníčku

To, že bychom do svého jídelníčku měli ve jménu zdravé stravy pravidelně zařazovat ryby, tušíme podvědomě všichni. Realita stravování většiny z nás je ale výživovým doporučením často bohužel na hony vzdálená. Proč bychom se rybám rozhodně neměli vyhýbat a jaké benefity jejich pravidelná konzumace přináší?

Zdravá strava není jen výsadou sportovců či lidí, kteří se momentálně snaží zhubnout. Měla by být celoživotním průvodcem, ať už jsme aktivní sportovci, nebo ne, a ať už se nacházíme v jakékoliv fázi formování postavy nebo dosahování výkonnostních či estetických cílů. Shrnuto a podtrženo – zdravě bychom měli jíst všichni a abychom svůj jídelníček mohli nazývat vyváženým, neměly by v jeho běžném režimu chybět ani ryby. 

Co jsou to vlastně ty tolik připomínané omega-3 mastné kyseliny?

První asociací, kterou si většina z nás v souvislosti s rybami vybaví, budou pravděpodobně omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou totiž jedním z hlavních důvodů, proč je zařazení ryb do racionálního stravovacího režimu tak zásadní. Tyto polynenasycené tuky, především EPA a DHA, jsou pro naše tělo esenciální, protože si je neumí vyrobit samo. Je tedy důležité přijímat je prostřednictvím stravy, přičemž právě ryby patří mezi jeden z nejvhodnějších zdrojů. 

Věděli jste, že...? 
Omega kyseliny působí pozitivně na správnou funkci nervového, kardiovaskulárního a imunitního systému. K lepšímu chodu organizmu přispívají mimo jiné také díky své schopnosti snižovat celkový krevní cholesterol a krevní tlak.  Mnoho z nás také potěší informace, že při správném zařazení do jídelníčku pozitivně působí na redukci hmotnosti, stav pokožky, kvalitu vlasů a nehtů i zraku. Posuďte sami, ryby jsou zkrátka skvělým pomocníkem zdravého života.

Jaké další benefity konzumace ryb přináší?

Aby toho nebylo málo, ryby jsou nesmírně cennou položkou, kterou bychom ve svém jídelníčku neměli opomíjet, také jakožto bohatý zdroj bílkovin a kvalitních tuků. Bílkoviny rybího masa obsahují kompletní spektrum aminokyselin a jsou v porovnání s bílkovinami z masa jiných zvířat velmi snadno stravitelné. Tuk obsažený v rybím mase je díky zastoupení zmíněných omega-3 mastných kyselin neméně podstatným faktorem důležitosti konzumace ryb.

Mimo příznivý obsah bílkovin a tuků nesmíme opomenout ani cenný obsah vitaminů a minerálních látek rybího masa. Z širokého spektra můžeme vyzdvihnout například vitaminy rozpustné v tucích, jód, vápník nebo selen.

Konzumace rybího masa je v našich podnebných podmínkách i přes svou vysokou přínosnost bohužel velmi podceňována. Navýšením frekvence konzumace a zařazením různých druhů tedy v žádném případě neuděláte chybu. 

Je článek užitečný?

3x se líbilo

Je nám líto, že se vám článek nelíbil:
Děkujeme. Přidejte si do oblíbených:

Markéta Gajdošová

Certifikovaná výživová poradkyně, nutriční koučka a spoluautorka knihy Cesta k opravdovému jídlu. Svou práci staví na filozofii racionálního přístupu k výživě s důrazem na kvalitu živin, efektivitu a individualitu. O tématech výživy, fitness a zdravé životosprávy nahrává vlastní podcast, který je dostupný na podcastových platformách pod názvem Marketa‘s Vibes.



Související články