No, protože ta kupovaná je většinou plná cukru a často i ingrediencí, které nemáme rádi. U někoho jsou to ořechy, u jiných rozinky nebo jiné ovoce. Proto je skvělé, že si ji můžete poskládat podle sebe a vytvořit zdravou verzi doma. Plus budete mít jistotu, že víte přesně, co jíte, a navíc čerstvé.
Na domácí granolu budete potřebovat:
- 200 g celých ovesných vloček,
- 100 g pohankových vloček,
- 80 g celých nebo nasekaných mandlí,
- 80 g lyofilizovaných jahod (mrazem sušených),
- 50 g chia semínek,
- 5 PL medu nebo sirupu z agáve,
- 1 ČL mleté skořice,
- 1 ČL vanilkového extraktu,
- ½ hrnku kokosových lupínků,
- špetku soli,
- 1 PL rozpuštěného kokosového oleje.
Věděli jste, že...?
Mrazem sušené ovoce je nejlepší ekvivalent k čerstvému ovoci? Při sušení mrazem totiž nedochází k tak velkému úbytku vitaminů a minerálů, jako je tomu u tradičního procesu sušení. Pokud v zimě chcete hýčkat svou imunitu, určitě po něm sáhněte, v obchodech nebo e-shopech je už dnes opravdu rozmanitý výběr.
Postup:
- Ve větší míse si smícháme všechny suché suroviny kromě chia semínek, kokosových lupínků a jahod.
- Přidáme vanilkový extrakt.
- Připravíme si plech a dáme na něj suché suroviny z mísy, rovnoměrně pokapeme medem a kokosovým olejem.
- Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 18–20 minut. Vyndáme z trouby a promícháme.
- Přidáme chia semínka, kokosové lupínky, zamícháme a necháme péct ještě 5 minut.
- Granolu vyndáme z trouby a necháme vychladnout, cca 30 minut.
- Následně přidáme lyofilizované jahody, promícháme a můžeme konzumovat.
- Připravenou granolu skladujeme ve skleněné nádobě a spotřebujeme do 30 dní od přípravy.
TIP: Suroviny do granoly si můžete namíchat klidně i podle sebe, kdo nemá rád chia, může přidat lněná nebo konopná semínka, mandle vystřídat vlašskými nebo kešu oříšky. Co se týče ovoce, také se nekladou meze, klidně místo jahod zvolte například sušené brusinky, jablka, mango a jiné.