Pro mlsný jazýček a zdravý zrak: Mrkvové muffiny

Během pečení je důležité dbát na konzistenci těsta, aby obsahovalo vše potřebné ve správném poměru. Tyto mrkvové muffiny jsou ódou na správně sestavený recept! Dokonale vyvážený poměr surovin z nich dělá výjimečný snack. Nejsou příliš sladké, jsou jemné, zvenku křupavé, uvnitř přiměřeně šťavnaté a krásně voňavé. Jak je připravit?

Co budete potřebovat:

  • ½ hrnku ovesné mouky,
  • ½ hrnku špaldové mouky,
  • 1 PL jedlé sody bikarbony, 
  • 1 ČL kypřicího prášku do pečiva,
  • ¼ ČL soli, 
  • 1 ČL mleté skořice, 
  • ¼ ČL mletého muškátového oříšku, 
  • 1/8 ČL mletých hřebíčků (volitelné), 
  • ½ hrnku březového nebo kokosového cukru,
  • ½ hrnku nerafinovaného třtinového cukru,
  • 2 větší vejce,
  • ½ hrnku panenského řepkového oleje,
  • 1 ČL vanilkového extraktu, 
  • 180 g nastrouhané mrkve,
  • ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů, 
  • ½ strouhaného kokosu.

Zdroj: Pixabay

Věděli jste, že?
Nedostatek vitaminu A může vést k šerosleposti, onemocněním kůže, anemii nebo snížené imunitě a náchylnosti na infekce. Jedna středně velká mrkev nám dodá až 210 % doporučované denní dávky vitaminu A, i proto by rozhodně neměla chybět v našem jídelníčku.

Postup na přípravu:

  1. V první větší míse si smícháme mouku, sodu bikarbonu, kypřicí prášek do pečiva, sůl, skořici, muškátový oříšek a mleté hřebíčky.
  2. Do druhé větší mísy dáme vejce, cukr a vyšleháme elektrickým šlehačem na středním výkonu do jemné pěny, šleháme cca 3 minuty. Na nízkém stupni šlehání pomalu přidáváme olej a šleháme, dokud se celý nevmíchá. Pak přidáme ještě vanilkový extrakt, zašleháme a mixér odložíme. Přisypeme mrkev a smícháme vařečkou.
  3. Následně přisypeme moučnou směs z první místy a jemně zamícháme, aby se neztratila vzdušná konzistence. Nakonec přidáme ořechy, kokos a zlehka promícháme.
  4. Postupně plníme připravené formičky na muffiny tak, že těsto dáme do ¾ výšky formičky. Pečeme cca 15–20 minut při teplotě 180 °C.
Upečené muffiny vyndáme na studený rošt, necháme úplně vychladnout a až potom vyndáváme z formiček. Tento snack nám skladovaný v lednici nebo při pokojové teplotě v dóze vydrží chutný zhruba čtyři dny. 

Tip: 
Mrkev patří k druhům zeleniny, které chutnají dobře syrové i tepelně upravené. Větší zdravotní přínos nám však přinese mrkev vařená, dušená nebo pečená, jelikož díky tepelné úpravě dochází k narušení její struktury, a tím k uvolňování betakarotenu. Ze syrové mrkve dokáže naše tělo využít přibližně čtvrtinu betakarotenu, z tepelně upravované více než polovinu.

Dobrou chuť!

Je článek užitečný?

5x se líbilo

Je nám líto, že se vám článek nelíbil:
Děkujeme. Přidejte si do oblíbených:

Team inLIVE

Tým nadšenců, odborníků a produktových specialistů společnosti inSPORTline, kteří svým produktům nejen rozumí, ale zároveň je i sami na vlastní kůži testují a zkouší, co vydrží, protože sport milují a protože chtějí umět svým zákazníkům poradit a doporučit ten nejvhodnější produkt dle jejich potřeb a svých vlastních zkušeností.



Související články