Potraviny nabité omega-3 mastnými kyselinami

Omega-3 mastné kyseliny jsou zásadním stavebním kamenem při budování pevného a nezlomného zdraví. Přestože jsou ze zdravotního hlediska extrémně důležité, míváme tendence je opomíjet a zdroje, ve kterých se skrývají, povětšinou nezařazujeme do stravovacího režimu dostatečně. Kde tyto živiny najdeme a jak je lze v jídelníčku využít?

Adekvátní zastoupení těchto mastných kyselin v jídelníčku je prevencí proti mnoha onemocněním a zdravotním problémům. Naše tělo si je neumí „vyrobit“ samo, a proto je musíme přijímat prostřednictvím potravy. To, že jsou omega-3 mastné kyseliny důležité, dnes už ví skoro každý. Málokdo ale tuší, kde všude se kromě rybího tuku nachází.

1. Ryby

Nejvyužívanějším a pravděpodobně nejdostupnějším zdrojem příjmu omega-3 mastných kyselin jsou mořské ryby. Koncentrovaný obsah těchto živin najdeme konkrétně například v makrele, lososovi, tresčích játrech, ústřicích, sardinkách, ančovičkách nebo v kaviáru

Pokud nekonzumujete mořské ryby na pravidelné bázi alespoň dvakrát týdně, je na místě zvážit suplementaci s obsahem omega-3 mastných kyselin. Jejich účinky fungují nejlépe v momentě, kdy je používáme dlouhodobě. Při výběru těchto potravinových doplňků však dejte pozor na původ rybího oleje.

2. Lněná semínka

Lněná semínka jsou nenápadnou, ale zato extrémně přínosnou potravinou, kterou bychom měli do svého jídelníčku bezpochyby zařadit. Jsou nejbohatším zdrojem kyseliny alfa-linolenové (ALA). 

Tato hnědá semínka lze využít celá či nadrcená, případně jimi lze obohatit jídelníček v podobě oleje. Ten je výborný na dochucení salátů nebo do studené kuchyně. Pozor, nesmí se ovšem zahřívat, aby se cenné omega-3 mastné kyseliny neznehodnotily, a proto ho do jídel přidávejte vždy až nakonec po předchozí tepelné úpravě.

3. Chia semínka

Nejenom, že chia semínka mají blahodárný efekt po stránce vitaminů, minerálních látek a antioxidantů, ale jsou také perfektním zdrojem omega-3 nenasycených kyselin.  Díky tomu mají stejně jako ostatní zmíněné zdroje pozitivní vliv na zdraví srdce, cév a nervů


Široká škála využitelnosti chia semínek také svádí k experimentování v kuchyni – využít je totiž můžete jak v pevných jídlech, tak v nápojích, a to ve slaných i sladkých variacích. Výborně využitelné jsou také ve vodě, jejíž prostřednictvím společně s doplněním omega-3 mastných kyselin zároveň přispějete k pravidelnosti svého pitného režimu. 

Je článek užitečný?

1x se líbilo

Je nám líto, že se vám článek nelíbil:
Děkujeme. Přidejte si do oblíbených:

Markéta Gajdošová

Certifikovaná výživová poradkyně, nutriční koučka a spoluautorka knihy Cesta k opravdovému jídlu. Svou práci staví na filozofii racionálního přístupu k výživě s důrazem na kvalitu živin, efektivitu a individualitu. O tématech výživy, fitness a zdravé životosprávy nahrává vlastní podcast, který je dostupný na podcastových platformách pod názvem Marketa‘s Vibes.



Související články