Jeho konzumace je důležitá!
Zdraví a vitamin C jsou partnery na celý život. Nedostatek „céčka“ totiž v menší, ale i výrazné míře dokáže ovlivnit jejich vztah, a to v negativním smyslu. Sníží se obranyschopnost organismu, zvýší pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění,
dojde k poruchám vícerých metabolických procesů, u dětí může vzniknout porucha tvorby kostí, objeví se anémie. Naštěstí jde obvykle o krátkodobou záležitost. Co dělat, aby neměla dlouhodobé trvání? Jak zabránit céčkové hypovitaminóze?
Strava. Jednoduchá a jednoznačná odpověď. Je však potřeba ji blíže specifikovat. Nestačí jíst cokoliv,
je potřeba zaměřit se na potraviny, které jsou bohaté na askorbát. Ten se nachází převážně v ovoci a zelenině, tedy v surovinách, které by měly být běžnou součástí našeho jídelníčku. Ne vždy je ale jejich příjem pravidelný, a právě tehdy může dojít k úbytku jeho hladiny. I proto jsou čím dál vítanější formou jejího zvyšování právě
výživové suplementy.
K čemu slouží vitamin C?
- Je nevyhnutelný při syntéze kolagenu, dopaminu, karnitinu, steroidních hormonů v ledvinách a některých neurotransmiterů. Pomáhá regenerovat vitamin E, radikály kyseliny močové – bez jeho přítomnosti je narušen vznik a správné fungování uvedených látek.
- Zabraňuje zatížení organismu těžkými kovy, zúčastňuje se metabolismu mědi, železa, žlučových kyselin, kyseliny listové a některých aminokyselin – přispívá k optimálnímu průběhu biochemických procesů v těle.
- Stimuluje bílé krvinky, díky čemuž dochází k ničení bakterií a vylučování protilátek. Podporuje syntézu látek se silnou antivirovou aktivitou, tzv. interferonů – i proto má důležitou úlohu v rámci imunitního systému.
Jaké jsou nejčastější příznaky jeho nedostatku?
Kurděje (u dětí známé jako Mőllerova-Barlowova choroba) jsou nemoc, respektive stav, který
vzniká při vysokém a dlouhodobém nedostatku vitaminu C. Jsou charakteristické ztrátou pružnosti cév, krvácením do kůže, sliznic, kloubů, pod okostici. Typické je krvácení dásní, bolest svalů a kostí. Svými příznaky připomínají i křivici. Malé děti jsou anemické, neklidné, je narušen jejich vývoj. Pokud u člověka příjem vitaminu C klesne pod 10 mg denně, a to dlouhodobě, po několika měsících nastane smrt.
Dobrou zprávou je, že se v současnosti hypovitaminóza objevuje jen v mírné formě a v krátkém čase se dá zvrátit kombinací pestré stravy a farmakologických přípravků. V případě, že přece jen dojde k poklesu vitaminu C,
tělo vás o tom informuje následujícími příznaky:
- únava, vyčerpanost, nechuť do jakýchkoliv (i jinak oblíbených) aktivit = bez něj vám chybí energie, jste méně produktivní, přičemž do stejného režimu se pomalu dostává i váš metabolismus.
- pomalé hojení ran, mdlá pokožka = má na svědomí i suchou až šupinatou pleť, lámání vlasů a nehtů. Je považován i za vitamin krásy, protože ovlivňuje tvorbu kolagenu, který následně ovlivňuje pevnost a pružnost kůže, ale i obnovování pojivové tkáně v těle.
- časté nachlazení = odolnost vůči infekcím a virům bez něj klesá, organismus se jim brání mnohem hůře, protože jeho optimální hladina přímo souvisí s imunitou. Avšak v tomto směru je spíše prevencí a nástrojem na zmírnění nebo zkrácení příznaků nachlazení, ne lékem.
- nedostatek železa = i když anémie může mít různé příčiny, je důležité poznamenat, že vitamin C je potřebný ke vstřebávání železa a je klíčovým faktorem při tvorbě krve.
Věděli jste, že...?
Na nedostatek vitaminu C umírali už lidé v pravěku. Tuto skutečnost odhalily kosterní nálezy z doby kamenné a bronzové. I později se objevily případy, kdy docházelo k frakturám kostí, vypadávání zubů, krvácení, hnisání kůže, dokonce k jejímu rozpadu. Tyto zdravotní těžkosti postihovaly námořníky a ztroskotance, kteří měli velký a dlouhodobý nedostatek vitaminu C.
Známý je například příběh Jacquese Cartiera. Díky tomu, že mu po zakotvení lodě jeho indiánský přítel ukázal strom, jehož kůra a jehličí obsahovaly vitamin C, vyléčil z uvedených zdravotních problémů celou posádku. V této souvislosti se mluví i o kapitánovi Jamesi Cookovi, který je, kromě jiného, známý i tím, že každý jeho námořník musel denně pít citronovou šťávu. Proto byli britští námořníci nazýváni limetky.
Jak a jakou formou pravidelně doplňovat vitamin C?
Důležitost prevence platí vždy. V tomto případě obzvlášť u kuřáků, těhotných žen, dětí, sportovně aktivních osob, lidí s fyzicky náročnou prací a seniorů. Vysoké emoční vypjetí, stresové situace a některá onemocnění jsou dalším důvodem na kontrolu jeho optimální hladiny. Ta je v tomto případě individuální a je
výsledkem správně zvolené kombinace potravin, případně řešením v podobě
doplňků stravy.
Věděli jste, že...?
Vitamin C byl celosvětově poprvé izolován až v roce 1927, kdy se o to zasloužil Albert Szent-Györgyi, maďarský biochemik a fyziolog. Látku pojmenoval kyselina hexuronická. Až o 4 roky později se zjistilo, že jde o vitamin C. Kyselinu původně izoloval z kůry nadledvin hovězího dobytka, později z papriky. Za své objevy získal Nobelovu cenu.
Doporučená denní dávka se tedy u jednotlivců liší. Všeobecně platí, že děti do 3 let by měly přijmout cca 50 mg, děti do 10 let přibližně 60 mg. Dospívající a dospělí potřebují 70–100 mg, přičemž tato hodnota se mění vzhledem k výše uvedeným faktorům. Co se potravin týče,
jídelníček by měl obsahovat zelí, kapustu, květák, papriku, rajčata, brambory, jablka, jahody, černý rybíz, šípky, kiwi, rakytník, citrusové plody.
Je pravda, že i když přítomnost vitaminu C v uvedeném seznamu není vůbec zanedbatelná, jeho každodenním přísunem v této podobě se nemůže pochválit každý. Alternativou jsou proto doplňky výživy. Existují v různých formách, s různými účinky (v kombinaci s dalšími složkami jich může být vícero), s rychlým nebo postupným uvolňováním.
TIP
Výživový doplněk vybírejte nejen podle účinku, ale i formy, která vám vyhovuje nejvíce. Pravidelný příjem vitaminu C zabezpečí tablety, kapsle, šumivé tablety, prášek nebo kapky.
Hypovitaminóza versus hypervitaminóza
Jelikož je člověk odkázán na příjem vitaminu C externě, z potravy nebo různých doplňků výživy, naskýtá se otázka, zda může dojít k „převitaminování“. V první řadě je třeba zmínit, že jde o vitamin rozpustný ve vodě. To znamená, že
nedochází k jeho hromadění v organismu. Ten ho totiž vyloučí močí a ponechá si jen množství, které pro své správné fungování potřebuje.
Vitaminové předávkování céčkem však přece jen má jedno ALE. Ledviny jsou pravidelným a nadměrným vylučováním vitaminu zatěžovány, čímž se zvyšuje pravděpodobnost tvorby ledvinových kamenů. Výjimečné nejsou ani těžkosti spojené s trávením, nespavost nebo zkreslené výsledky některých testů. Riziko hypervitaminózy je však velmi nízké.