Na jejich přípravu můžeme použít v podstatě jakoukoliv variantu syrovátkového proteinu. U veganských a bezlaktózových proteinů je však potřeba si raději pro jistotu předem ověřit, zda nemají příliš výraznou chuť některé ze složek (jako například sója nebo hrách). Vyhneme se tak nepříjemné pachuti ve výsledném jídlu. Velkou výhodou proteinových lívanců je, že nám díky vyššímu obsahu bílkovin zajistí pocit sytosti a nebudeme myslet na sladké nebo oběd už v deset hodin dopoledne.
Na 2 porce proteinovo-banánových lívanců budeme potřebovat:
• 1 velký zralý banán,
• 1 odměrku vanilkového proteinu (30 g),
• 2 vejce,
• 1 odměrku ovesných vloček (30 g),
• ¼ ČL skořice,
• špetku kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů,
• ½ PL rozpuštěného kokosového oleje,
• plus na dochucení: hrst bobulovitého ovoce nebo řecký jogurt a lžičku medu.
Zdroj: Martina Burková/Pixabay
VĚDĚLI JSTE, ŽE?
Banány jsou bohaté na draslík. Tento minerál sehrává důležitou roli – kromě jiného přispívá ke správné činnosti nervového a kardiovaskulárního systému, ale i pohybového aparátu. Při vysoké fyzické zátěži, jakou je i sportovní činnost, dochází díky pocení k jeho většímu poklesu v organismu, proto by sportovci obzvlášť měli dbát na jeho dostatečný přísun v potravinách. Banán obsahuje zhruba 10 % doporučené denní dávky draslíku.
Postup
Všechny suroviny kromě oleje vložíme do mixéru a rozmixujeme na jemné těsto. Připravíme si pánev na lívance. Tu vyhřejeme a dáme na něj třetinu připraveného množství oleje (případně použijeme klasickou pánev a čtyři lívancové silikonové formičky). Následně na pánev nalijeme zhruba třetinu těsta a pečeme, dokud lívance nejsou hotové. Dále pokračujeme stejným způsobem, dokud nám nedojde těsto. Z těsta nám vznikne kolem 12 lívanců.
Hotové fit lívance můžeme podávat s řeckým jogurtem, medem, čerstvým ovocem nebo nízkokalorickým karamelovým sirupem.
Zdroj: Chad Montano/Unsplash
TIP:
Patříte-li k těm, kteří si ráno nestíhají dělat snídani, tyto fit proteinovo-banánové lívance si klidně můžete připravit do zásoby i na pár dnů. Je totiž možné je zamrazit a vyndat je z mrazáku například večer předem. Po přihřátí v mikrovlnné troubě budou opět šťavnaté, měkké a chutné, jako kdybyste je právě upekli. Stačí už jen přidat oblíbené ovoce a chutný pokrm je hotový.
Dobrou chuť!