Od doby, co se v receptářích začaly objevovat recepty na cheesecake, se v našich domácnostech připravilo již mnoho druhů těchto dezertů. Ale je jen pár takových, které v paměti vašich chuťových pohárků zůstanou navždy. Možná si řeknete, že přeháníme, ale tohle je jeden z nich! Tento cheesecake bourá všechny mýty o tom, že koláče bez mouky a lepku jsou bez chuti. Pro mnohé je jednoduše láskou na první pohled i první zakousnutí.
Suroviny
Na korpus:
• 95 g mandlí,
• 140 g vypeckovaných datlí,
• 20 g kakaa,
• špetka soli.
Na krémovou část:
• 720 g ohřátého kokosového krému,
• 200 g vypeckovaných datlí,
• 180 g prosetého kakaa,
• 100 g kokosového cukru,
• 120 g stévie,
• 60 g kokosového oleje,
• 1 PL vanilkového extraktu,
• 1 ČL soli.
Na dozdobení:
• maliny, jahody nebo jiné ovoce podle chuti.
Zdroj: Delphine Hourlay/Pexels
VĚDĚLI JSTE, ŽE?
Kakao patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem polyfenolů. Jde o skupinu antioxidantů, které mají mnohé blahodárné účinky na náš organismus. Působí detoxikačně a podporují přirozenou imunitu.
Postup
1. Do misky vložíme všechny ingredience na korpus a rozmixujeme na tuhou hmotu pomocí vysoce výkonnostního mixéru. Po rozmixování hmotu ještě dobře promícháme vařečkou. Připravíme si dortovou formu s průměrem 20 cm, kterou po vnitřním obvodu (okrajích) obložíme potravinovou fólií. Těsto pořádně utlačíme na spodek formy a začneme s přípravou krémové části.
2. Dříve než začnete připravovat krém, ujistěte se, že máte dostatečně velkou nádobu mixéru. V opačném případě si připravte větší mísu a ponorný tyčový mixér. Všechny suroviny potřebné na krém vložíme do nádoby a mixujeme přibližně 60 sekund, v závislosti na výkonnosti mixéru. Důležité je, aby vznikla krémová jemná hmota, bez hrudek. Takto připravenou směs vylijeme na korpus a formu dáme do mrazáku na 6–8 hodin, dokud krém nezamrzne.
3. Následně cheesecake vyndáme z mrazáku a odstraníme fólii z okrajů. Pokud by se odstraňování fólie zdálo náročné, necháme cheesecake ještě nějaký čas (do hodiny) odpočívat při pokojové teplotě. Hotový čokoládový cheesecake ozdobíme lesním (nebo jiným) ovocem a rozkrájíme na libovolné množství kousků (cca 10). Nejvhodnější je skladovat ho v lednici.
TIP:
Pokud máte rádi malé dezerty, tento recept si můžete hravě připravit i ve stylu „mini cheesecaků“. Místo dortové formy můžete korpus i krém vrstvit jednotlivě do silikonových formiček na muffiny. Po zamražení mini cheesecaky jednoduše vytlačíte, naservírujete na talíře a dozdobíte čerstvým ovocem.
Dobrou chuť!