Chutný dezert? Připravte si nepečený čokoládový cheesecake

Jsou dezerty, u kterých se nám začnou sbíhat sliny už jen při pohledu na obrázek. Natož ještě v okamžiku, kdy se ocitnou zhmotněné přímo před námi. K takovým lákadlům patří i čokoládový cheesecake, který má kromě vynikající chuti hned několik předností: je bez lepku, bez bílého cukru, dokonce vhodný i pro vegany a není třeba ho péct. V následujících řádcích se dočtete, jak si tuto šťavnatou dobrotu připravit.

Od doby, co se v receptářích začaly objevovat recepty na cheesecake, se v našich domácnostech připravilo již mnoho druhů těchto dezertů. Ale je jen pár takových, které v paměti vašich chuťových pohárků zůstanou navždy. Možná si řeknete, že přeháníme, ale tohle je jeden z nich! Tento cheesecake bourá všechny mýty o tom, že koláče bez mouky a lepku jsou bez chuti. Pro mnohé je jednoduše láskou na první pohled i první zakousnutí.

Suroviny

Na korpus:
•    95 g mandlí,
•    140 g vypeckovaných datlí,
•    20 g kakaa,
•    špetka soli.

Na krémovou část: 
•    720 g ohřátého kokosového krému,
•    200 g vypeckovaných datlí,
•    180 g prosetého kakaa,
•    100 g kokosového cukru,
•    120 g stévie,
•    60 g kokosového oleje,
•    1 PL vanilkového extraktu,
•    1 ČL soli.

Na dozdobení: 
•    maliny, jahody nebo jiné ovoce podle chuti.

 

Zdroj: Delphine Hourlay/Pexels

VĚDĚLI JSTE, ŽE? 
Kakao patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem polyfenolů. Jde o skupinu antioxidantů, které mají mnohé blahodárné účinky na náš organismus. Působí detoxikačně a podporují přirozenou imunitu.

Postup

1. Do misky vložíme všechny ingredience na korpus a rozmixujeme na tuhou hmotu pomocí vysoce výkonnostního mixéru. Po rozmixování hmotu ještě dobře promícháme vařečkou. Připravíme si dortovou formu s průměrem 20 cm, kterou po vnitřním obvodu (okrajích) obložíme potravinovou fólií. Těsto pořádně utlačíme na spodek formy a začneme s přípravou krémové části.

2. Dříve než začnete připravovat krém, ujistěte se, že máte dostatečně velkou nádobu mixéru. V opačném případě si připravte větší mísu a ponorný tyčový mixér. Všechny suroviny potřebné na krém vložíme do nádoby a mixujeme přibližně 60 sekund, v závislosti na výkonnosti mixéru. Důležité je, aby vznikla krémová jemná hmota, bez hrudek. Takto připravenou směs vylijeme na korpus a formu dáme do mrazáku na 6–8 hodin, dokud krém nezamrzne.

3. Následně cheesecake vyndáme z mrazáku a odstraníme fólii z okrajů. Pokud by se odstraňování fólie zdálo náročné, necháme cheesecake ještě nějaký čas (do hodiny) odpočívat při pokojové teplotě. Hotový čokoládový cheesecake ozdobíme lesním (nebo jiným) ovocem a rozkrájíme na libovolné množství kousků (cca 10). Nejvhodnější je skladovat ho v lednici.

 

TIP: 
Pokud máte rádi malé dezerty, tento recept si můžete hravě připravit i ve stylu „mini cheesecaků“. Místo dortové formy můžete korpus i krém vrstvit jednotlivě do silikonových formiček na muffiny. Po zamražení mini cheesecaky jednoduše vytlačíte, naservírujete na talíře a dozdobíte čerstvým ovocem.

Dobrou chuť!

Je článek užitečný?

2x se líbilo

Je nám líto, že se vám článek nelíbil:
Děkujeme. Přidejte si do oblíbených:

Team inLIVE

Tým nadšenců, odborníků a produktových specialistů společnosti inSPORTline, kteří svým produktům nejen rozumí, ale zároveň je i sami na vlastní kůži testují a zkouší, co vydrží, protože sport milují a protože chtějí umět svým zákazníkům poradit a doporučit ten nejvhodnější produkt dle jejich potřeb a svých vlastních zkušeností.



Související články