Bílkoviny – nepostradatelné makroživiny

Každý, kdo někdy otevřel dveře fitness a zdravého životního stylu, si po načerpání základních informací určitě odnesl poznatek o tom, že bez bílkovin to zkrátka nejde.

To, že jsou základním stavebním kamenem našeho těla, svědčí o jejich důležitosti, a je tak zcela na místě vědět, proč jsou pro nás tak podstatné, jakou funkci v našem těle zastávají a z jakých zdrojů je můžeme kvalitně čerpat.

Bílkoviny, jinými slovy proteiny, hrají ve výživě zásadní roli, o které svědčí i fakt, že samotné slovo protein má původ v řeckém proteios, tedy prvořadý. Pro správnou funkci našeho organismu jsou zcela nepostradatelné a nenahraditelné. Spolu s tuky spadají do kategorie esenciálních makroživin. 

K čemu potřebujeme bílkoviny?

To, že mají bílkoviny stavební funkci, už určitě jistě víme všichni. Obstarávají obnovu a výstavbu tělesných tkání, budování a udržování aktivní svalové hmoty. V neposlední řadě zajišťují nejenom vyváženost tělesné kompozice po vizuální stránce, ale hlavně zdravý chod těla, který se skrývá v pozadí všech navenek viditelných aspektů.

Kromě výše zmíněného jsou současně také stejně jako ostatní makroživiny (tedy tuky a sacharidy) zdrojem energie, zabezpečují transportní funkci a jsou součástí desítek biochemických procesů, které v našem těle neustále probíhají. Aby toho nebylo málo, spolu s tím jsou klíčové i pro správnou funkci imunitního systému a zdraví svalů, kloubů a kostí. Podtrženo, sečteno: ne nadarmo se v kontextu zdravého životního stylu tolik vyzdvihují. Jejich přítomnost v jídelníčku je opravdu nevyhnutelná.
  Aniž bychom zabíhali do temných zákoutí biochemie, je minimálně pro základní pochopení vhodné zmínit, že se bílkoviny v našem těle rozkládají na aminokyseliny. Právě ony jsou těmi magickými prostředníky, které tělo využívá k nejrůznějším procesům. Každá aminokyselina má jinou funkci a jiný účel, a proto je naším cílem plně využívat všechny. Některé z nich si naše těla nedokážou syntetizovat vlastní cestou, a ty z toho důvodu označujeme jako esenciální. Tyto aminokyseliny musíme přijímat prostřednictvím stravy. Mezi zdroje s příznivým aminospektrem se řadí živočišné zdroje bílkovin, ale najdeme je i v rostlinné říši. Pokud je naše výživa pestrá a variabilní, nemusíme se jejich nedostatku bát. 


Neopomenutelným a jistě pozitivním efektem dostatečného příjmu bílkovin je také jejich vysoký sytící efekt. Díky své schopnosti lépe nasytit optimalizují pocit hladu a pomáhají tak předcházet chutím a přejídání.

Odkud bílkoviny čerpat?

Pod skupinou bílkovin si většina lidí často představí pouze maso a živočišné produkty, ale pravdou je, že tyto esenciální živiny můžeme čerpat ze široké škály potravin. Pestrost těchto zdrojů je velmi žádoucí a stejně jako v jiných otázkách výživy i zde platí, že bychom se neměli při výběru omezovat. Každý zdroj oplývá jinými benefity.

Mezi živočišné zdroje patří kromě již zmíněného masa a ryb například mořské plody, vejce, jogurty, sýry, tvarohy, většina mléčných výrobků obecně nebo proteinové prášky živočišného původu. Ke zdrojům rostlinných bílkovin se řadí například sója, luštěniny, ořechy a semínka, některé obiloviny nebo proteinové prášky rostlinného původu.
 

Bílkoviny v praxi – přísun den co den

Po tom, co jsme bílkoviny vychválili do nebes a víme, proč se bez nich neobejdeme a v jakých potravinách je najdeme, přichází ten nejdůležitější krok: zakomponovat je do jídelníčku. Většina lidí totiž jejich příjem podhodnocuje. Pro aktivní jedince a sportovce je přitom jejich správný přísun dvakrát tak důležitý. Aby mělo tělo optimální podmínky pro efektivní výkon, regeneraci i udržování aktivní svalové hmoty, potřebuje je prostřednictvím jídla těžit konstantně.

Bílkoviny by měly být v ideálním případě zastoupeny v každém jídle našeho dne. Ujistěte se, aby minimálně hlavní jídla obsahovala zdroj, ze kterého můžete jejich benefity načerpat. V rámci předtréninkového a potréninkového jídla by pak měly být téměř povinností, a proto se nebojte sáhnout mimo jiné třeba také po kvalitním proteinovém nápoji, který jejich příjem po praktické stránce usnadní.

Je článek užitečný?

5x se líbilo

Je nám líto, že se vám článek nelíbil:
Děkujeme. Přidejte si do oblíbených:

Markéta Gajdošová

Certifikovaná výživová poradkyně, nutriční koučka a spoluautorka knihy Cesta k opravdovému jídlu. Svou práci staví na filozofii racionálního přístupu k výživě s důrazem na kvalitu živin, efektivitu a individualitu. O tématech výživy, fitness a zdravé životosprávy nahrává vlastní podcast, který je dostupný na podcastových platformách pod názvem Marketa‘s Vibes.



Související články