Bez vitamínů by to nešlo

Vitamíny jsou látky, které potřebuje každé tělo, aby mohlo správně fungovat. Obvykle si je nedokáže vyrobit samo, proto se v požadované míře musí přijímat primárně stravou a v případě potřeby si lze pomoct i výživovými doplňky. Pomáhají v prevenci proti nemocem a stárnutí, podporují imunitní systém a plní mnoho dalších důležitých funkcí v organismu.

U vitamínů je potřeba si uvědomit, že neškodí jen jejich nedostatek, ale i nadbytek. V obou případech, pokud jsou extrémní, mohou nastat zdravotní komplikace. Předávkování vitamíny hrozí spíše při užívání doplňků výživy než z příjmu v potravě a může mít negativní vliv na fungování některých orgánů nebo systémů těla. Proto je nejlepším způsobem, jak tělu dodat vitamíny, jejich příjem v přirozené formě, a to z čerstvého ovoce a zeleniny, ořechů, semen a některých živočišných zdrojů.

Vitamíny rozpustné v tucích

Do této skupiny patří vitamíny A, D, E a K. Potraviny, v kterých se nacházejí, je potřeba konzumovat spolu s tuky, aby je tělo dokázalo využít co nejlépe.

Vitamín A se pojí s dobrým zrakem, zdravou pokožkou a pěknou pletí. Je nutný pro tvorbu rodopsinu, což je zrakový pigment potřebný při nižší intenzitě světla. Nedostatek vitamínu A může způsobit šeroslepost. Plnohodnotný vitamin A najdeme jen v živočišných zdrojích, jako jsou například mléčné výrobky nebo játra. Jako provitamín (látka, z které tělo vyrobí vitamín) ho můžeme získat i z rostlinných zdrojů, typicky z mrkve, špenátu nebo papriky.


Vitamín D je často zmiňovaným vitamínem hlavně v zimních měsících, a to především v souvislosti s jeho nedostatkem. Sluneční vitamín, jak se často nazývá, totiž vzniká působením slunečního záření na kůži. Je podstatný pro zdravé kosti, jejich růst a vývoj v dětském věku, ale i pro jejich hojení po zlomeninách. Proto se často už novorozencům podává ve formě kapek. Jeho nadbytek má souvislost s vyplavováním vápníku z kostí, nedostatek se zase projeví zhoršenou kvalitou pleti. „Déčko“ je potřebné i pro tvorbu a regulaci inzulinu a také pro zdravý kardiovaskulární a imunitní systém. Nejlepším zdrojem je samozřejmě sluneční záření, tedy pobyt venku, při kterém sluníčko svítí přímo na pokožku, ale je možné ho doplnit i stravou – avokádem, vajíčky (hlavně žloutkem), mléčnými výrobky, játry a tučnými rybami (candát, losos nebo makrela).


Vitamín E je významným antioxidantem, stará se o zdraví cév, pokožky a vlasů. Důsledkem jeho nedostatku bývá snížená imunita. Mezi potraviny bohaté na vitamín E patří rostlinné oleje lisované za studena, ořechy, semena, listová zelenina, brokolice a ryby. Znehodnocuje se však například tepelnou úpravou nebo mražením potravin.

Vitamín K je spojován se srážlivostí krve. Jeho nedostatek způsobí její zpomalení a také bývá příčinou samovolné tvorby modřin. Podporuje hojení ran a správné fungování jater. Jeho nejlepším zdrojem je listová zelenina.

Vitamíny rozpustné ve vodě

Je to vitamín C a vitamíny B komplexu. Neukládají se do zásob (kromě B12) a jejich nadbytek tělo vyloučí. Proto je třeba dbát na jejich pravidelný příjem.

Vitamín C, jinak nazýván kyselina askorbová, podporuje tvorbu kolagenu, hojení ran a vstřebávání železa (proto často tyto dvě látky bývají v doplňcích kombinovány). Zpevňuje zuby a kosti. Mnoho lidí si ho spojuje s nachlazením a chřipkou, myslíce si, že tato onemocnění léčí. „Céčko“ ale přímo proti nachlazení nepůsobí, dokáže ovšem zmírnit jeho příznaky. Jeho deficit se projevuje bolestmi kloubů nebo sníženou odolností vůči infekcím. Nachází se v citrusech, červené paprice nebo jahodách. Výborným zdrojem je i kiwi a liči, z lokálních zdrojů jsou to šípky.


Vitamíny B komplexu mají rozličné funkce. Působí proti depresím, ztrátě koncentrace a paměti, podporují imunitu, ale i syntézu pohlavních hormonů. Vitamín B1 je potřebný pro správnou funkci srdce, svalů a nervového systému. Kromě toho se podílí na metabolismu sacharidů a jejich přeměně na glukózu. Doporučuje se dbát na jeho dostatečný příjem, pokud trpíme stresem, únavou a nervozitou. Nachází se například v para ořeších, pšeničných klíčcích, pivovarských kvasnicích nebo slunečnicových semínkách. Vitamín B2 se doporučuje hlavně sportovcům, jelikož může zlepšovat sportovní výkony a podporuje tvorbu svalstva. Vitamín B9 – kyselina listová – se užívá během těhotenství, protože napomáhá správnému vývoji plodu. Vitamín B12 často chybí vegetariánům a veganům, jelikož se vyskytuje v potravinách živočišného původu. Důležitou roli sehrává při tvorbě červených krvinek, je nutný pro fungování centrálního nervového systému a pomáhá metabolizovat cukry, tuky a bílkoviny.

Když strava nestačí

V ideálním případě by strava měla být natolik vyvážená, nutričně bohatá a pestrá, aby dodala tělu všechny potřebné vitamíny. Jsou však případy, kdy je žádoucí doplnit chybějící vitamíny i formou doplňků stravy. Například v zimě (vitamín D), při oslabené imunitě, zvýšené fyzické námaze, stresu nebo zdravotních problémech. Doplňky výživy jsou vyrobeny tak, že vitamíny i jiné látky v nich jsou využitelné v maximální možné míře. Živiny přijaté stravou tělo často nedokáže plnohodnotně vstřebat a velkou část vyloučí. Závisí to, samozřejmě, na způsobu přípravy (např. tepelná úprava) a konzumace.


Suplementů je na trhu mnoho – od multivitamínů, které patří mezi nejprodávanější, přes jednotlivé vitamíny až po jejich kombinace s jinými látkami (často minerály). Je potřeba sledovat množství jednotlivých účinných látek a biologickou dostupnost (tzn. míru, v které je tělo dokáže využít). Dodržovat je potřeba i doporučenou denní dávku, kterou by každý doplněk měl mít uvedenou na obalu.

Je článek užitečný?

0x se líbilo

Je nám líto, že se vám článek nelíbil:
Děkujeme. Přidejte si do oblíbených:

Silvia Hadeková

Osobní trenérka, instruktorka skupinových cvičení a výživová poradkyně. Věnuje se především cvičení s vlastní vahou a má ráda cvičební koncepty, které jsou kromě fyzické stránky zaměřeny i na hledání duševní rovnováhy. Zabývá se nutričním koučinkem, v rámci kterého pomáhá lidem najít cestu, jak zlepšit své stravovací návyky.



Související články